Är du spelberoende?

Spelberoende är lika farligt som alla andra typer av beroende. När man inser att man blivit beroende måste man försöka få hjälp. Det finns några saker du som börjar känna dig beroende kan göra för att förhoppningsvis ta dig ur beroendet och börja spela ”sunt” igen.

Att spela på till exempel slots kan vara väldigt kul och det finns faktiskt en chans att man vinner en jackpot. Men det finns också en risk att man spelar bort en massa pengar. Då finns det dem som spelar ännu mer i tron om att de ska vinna tillbaka de förlorade pengarna. Man hamnar då i en dålig cirkel och kan bli spelberoende. Bland manliga ungdomar och unga vuxna som spelar har så mycket som tio procent spelproblem eller är beroende.

536514-online-gambling-concept

När man är spelberoende kan man inte längre kontrollera sitt spelande och spelandet påverkar ofta hela ens liv, från relationer till arbete och ekonomi. När man är spelberoende finns det en stor risk att hamna i brottslighet när man försöker få pengar till att betala av skulder eller för att spela mer. Några symptom på att man är spelberoende är att man tänker på spel hela tiden, att man vill spela för större och större summor, man spelar för att slippa tänka på andra problem i livet, man vill ha revansch efter en förlust, man har begått brott eller äventyrat relationer för att få spela och att man förlitar sig på att andra ska ordna pengar för att lösa den ekonomiska kris som uppstått av spelandet.

Det finns några saker som man kan göra själv för att ta kontroll över sitt spelande. Man kan till exempel föra en speldagbok. I dagboken noterar man saker som vad som utlöste behovet av att spela, hur mycket man spelade för och hur länge man spelade. Dagboken fungerar som en hjälp att få insikt i sitt spelande så att man kan undvika situationer där man får ett spelsug. Det är även viktigt att sätta upp mål för ens spelande. Ett exempel kan vara att inte spela nästa dag. För att klara sig genom ett spelberoende är det viktigt med stöd från vänner och anhöriga. Det kan vara bra att träffa andra som är spelberoende. En drastisk åtgärd man som spelberoende kan ta är att göra sig av med sin dator. Det kan förhindra nätspelandet.